Adet düzensilikleri; Kadın hastalıkları ve doğum pratiğinde sık karşılaştığımız problemlerden biridir.
Adet düzensizlikleri; adetler 21 günden kısa periodlarla görülüyor ise sık adet görme (polimenore), 35 günden daha uzun periodlarla görülüyor ise seyrek adet görme (oligomenore) olarak değerkendirilir. Normal adet görmek; süresi 2-8 gün, günde 3-6 ped miktarı olarak tarif edilebilir. Kanama miktarı az olanlar hipomenore, fazla olanlar hipermenore olarak değerlendirilir. Adet süresinin uzaması menoraji olarak, adet dışı kanamalar metroraji olarak isimlendirilirler.
Adet düzensizlikleri, bazen hormonal düzensizlikler sonucu meydana gelebilir iken, bazen anatomik bazı bozukluklara (myom, yumurtalık kistleri, rahim zarı kalınlığı), rahim ve yumurtalıkların benign (iyi huylu) veya malign (kötü huylu) hastalıklarına bağlı olabilirler.
Adet düzensilikleri, düzensizlik her ne şekilde olursa olsun, genellikle jinekolojik muayene ve ultrasonografi sonrası, bir patolojik bulgu tespit edilmedi ise, medikal (ilaçlar ile) olarak tedavi edilebilirler. Eğer muayenede patolojik bir durum söz konusu ise, tespit edilen hastalığa ve bulgularına göre tedavi medikal veya cerrahi olarak planlanır.