Gebelik sırasında yapılan kontroller ve testlerin amacı sağlıklı bir gebelik süreci ve problemsiz bir doğum sürecidir. Gebelik öncesi değerlendirme yapılmamışsa ayrıntılı öykü, fizik muayene ve testler ilk muayene sırasında yapılır. Genel sağlık durumu, varsa önceki gebelikler sırasında yaşanan problemler, ilaç ve madde kullanımı (sigara, alkol vb) anne yaşı gibi faktörler değerlendirilerek riskler belirlenir.
İlk 3 ayda 11+0-13+6 haftalar arasında down sendromu ve trisomi 18 için ikili tarama testi, ense kalınlığı ölçümü, burun kemiğinin varlığı ile doppler USG ve genel anatomik değerlendirme yapılarak risk hesaplaması yapılır. Bu yanlızca bir tarama testi olup şüpheli sonuçlar çıkması halinde daha ileri değerlendirme için yol gösterici olmaktadır.
16-18 haftalar arasında ikili test yapılamamış ile üçlü veya dörtlü test yine aynı amaçlarla yapılabilir. Eğer ikili test yapıldı ve sonuçları normalse yalnızca MSAFP bakılarak nöral tüp defekti için tarama yapılabilir.
Erken doğum riskini belirlemek için 18-24. haftalar arasında servikal uzunluk ölçülür. 30 mm ve üzeri servikal uzunluk riskin az olduğunu gösterir. Erken doğum belirtileri başladığında risk tayini için ek olarak servikavajinal fetal fibronektin ölçümü de bakılabilir ve negatif olduğunda 2 hafta içinde erken doğum olma ihtimalinin çok az olduğunu gösterir ( %94-99)
24.-28.haftalarda gestasyonel diyabet taraması yapılmalı, aile öyküsü veya önceki gebelikte diyabet varlığı durumunda daha erkene alınmalıdır.Açlık kan şekeri tespiti sonrasında 50 gr oral glukoz içirilerek 1 saat sonra tekrar kan şekerine bakılır. Açlık değeri < 95mg/dl , 1. saat değeri < 140 mg/dl olmalıdır. Daha yüksek değerlerde 100 gr OGTT ile açlık ve 1.-2.-3. saat değerlerine bakılır. Bu dört değerden ikisinin yüksek olması durumunda gestasyonel diyabet tanısı konulur.
Bu tarama testleri ve takiplerle gebe 7. aya kadar her ay takip edilmiş olur. Her ay bunların yanı sıra kan sayımı ve idrar tetkiki, diyabet tespit edildiyse yakın kan şekeri takipleri yapılmalıdır. 34. haftadan itibaren önce 2 hafta, daha sonra 1 hafta ara ile doğuma kadar kontroller yapılır. 35. haftadan itibaren , riskli gebeliklerde daha erken başlanarak ve daha yakın Non Stres Test ( NST ) takibi yapılır.
37. hafta dolduğunda doktorunuz tarafından yapılan muayene ile normal doğum için bir engel olup olmadığına bakılmaktadır.