Endometriozis; üreme çağındaki kadınlarda sık rastlanan, kasık ağrısı, adet sancısı, karında kitle, over kisti (endometrioma), kronik pelvik ağrı (karın içi odaklar ve yapışıklıklara bağlı), infertilite (kısırlık) ile kendini gösteren jinekolojik, endokrin kaynaklı bir hastalıktır.
Kısırlık ve karın ağrısı olan kadınların % 1-15 inde endometriozise rastlanabileceği bildirilmiştir.
Endometriozis, rahim içinde bulunması gereken, endometrium dediğimiz rahim zarı dokusunun; rahim dışında yerleşmesi anlamına gelir. Yerleştiği bölgelere göre farklı semptomlar veren bir hastalıktır.
En sık görülen endometriozis şekli yumurtalıklarda kist olarak meydana gelen çukulata kisti olarak bilinen, endometriomalardır. Daha çok sağ yumurtalığı etkiler.
Yerleştiği diğer bölgeler; karın zarı (periton), barsaklar, douglas boşluğu, fıtık keseleri, akciğer, kalp zarı, geçirilmiş ameliyat bölgeleri, cilt insizyonları.
Hastalığın etyolojisi (sebebi-etkeni) tamamen aydınlatılamamıştır. Ancak östrojen bağımlı olduğu, menopozla beraeber şikayetlerin gerilemesi ile anlaşılmaktadır.
Tedavisi; endometriozisin yerleştiği bölgeye ve hastalığın tutulum derecesine göre değişir.
Hafif endometrioziste medikal tedavi ön planda iken, orta ve ağır endometrioziste, hastanın şikayetleri, gebelik isteği gibi unsurlar göz önünde bulundurularak cerrahi tedavi seçeneği uygulanabilir.
Endometirozisli hastalar infertilite (kısırlık) sorununun sık karşılaşıldığı hasta grubudur.
Endometriozisin evresine ve diğer faktörlerin varlığı değerlendirilerek, laparoskopik cerrahi veya tüp bebek tedavisi yapılabilir.