4 ayrı formu vardır.
-
Hidatiform mol (komplet mol, inkomplet mol)
-
İnvaziv Mol
-
Koryokarsinom
-
Plasental site sitotrofoblastik (Plasental yatak kaynaklı) tümör
HİDATİFORM MOL
Rahim içini dolduran çok sayıda üzüm benzeri vezikülden oluşan sıklıkla sağlam bir fetusun olmadığı anormal gebelikle karakterizedir. Bazen de sıradan bir düşükle ayırımı güç olabilir. Gebeliğin ilk yarısında kanaması olan, vezikül düşüren, hiperemezis gravidarum’u (aşırı gebelik bulantısı) olan, veya 24. haftadan önce preeklampsi gelişen her hastada akla gelmelidir. Fetal kalp seslerinin olmayışı, uterusun beklenenden büyük olması durumunda akla gelmelidir. Kesin tanı ultrasonografi ve Bhcg takipleri ile ve küretaj materyalinin patolojik incelenmesi ile konur.
Klasik semptomlar:
-
-Aşırı bulantı,
-
-Hipertiroidi,
-
-Anormal Uterin büyüme
-
-Preeklampsi’dir.
Komplet mol: 46+ XX veya XY kromozom sayısına sahiptir. Paternal (baba) kaynaklı kromozomlar içerir. Boş bir yumurtanın bir( duplike olmuş ) veya iki adet sperm tarafından döllenmesi ile oluşur. Fetus gelişmez. Klasik mol gebelik belirtileri daha sık görülür. % 20-30 persiste mol’e dönüşür. Yüksek riskli hastalarda kemoterapi tedaviye eklenebilir.
Parsiyel mol: 69 XXX veya XXY kromozom yapısına sahiptir. Çekirdeği olan bir yumurtanın bir( duplike olmuş ) veya iki sperm tarafından döllenmesi ile olur. Embryo vardır. Klasik semptomlar nadir görülür. Bir düşükten ayırt edilmesi, materyalin patolojik incelemesi olmazsa oldukça zordur. <%5 persite mol’ e dönüşür.
İNVAZİV MOL
Mol gebelik nedeni ile küretaj yapılan hastaların %20sinde görülür. Rahim duvarının kas tabakasına ( myometrium ) yerleşmiştir.
KORYOKARSİNOM
Her tür gebeliğe eşlik edebilir veya takiben oluşabilirSıklıkla doğum sonrası geç başlayan kanama olarak kendini gösterir .büyümüş rahim, yumurtalıklar ve vajende kitleler olabilir. Histolojik tanı konduktan sonra acilen tedaviye başlanmalıdır.
PLASENTAL YATAK KAYNAKLI TROFOBLASTİK TÜMÖR (PSST) :Her tür gebelik sırası ve sonrasında görülebilir.