Gebelik öncesi danışmanlık, kadın sağlığının önemli bir parçasıdır. Tıbbi sorunlar, yaşam şekli (ilaç bağımlılığı, kilo, egzersiz, sigara vb) ve genetik konular araştırılmalıdır.

Fetal nöral tüp defekti için 0.4 mg/gün folik asit başlanması, diyabetik kadınlarda kan şekeri kontrolü, astım gibi bilinen bütün tıbbi sorunların gebelik öncesinde kontrol altına alınması gerekmektedir.

Uçlardaki anne yaşı anne ve fetusda sağlık sorunlarını ve ölüm riskini artırmaktadır. Gebelik sırasında 35 yaş ve üzerindek kadınlar gebeliğe bağlı hipertansiyon, diyabet, plasenta previa gibi tıbbi durumlar açısından artmış riske sahiptir. Kromozom anomalileri de daha sık görülmeye başlar.

Yardımcı üreme teknikleri ile oluşan gebeliklerde çoğul gebelik, erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma riskleri artmaktadır.

Kalıtsal hastalıklar anneyi gebelik sırasında (orak hücreli anemi) veya fetusu (kistik fibrozis, metabolik kalıtsal hastalıklar) doğum sonrasında etkileyebilir. Ailede var olan kalıtsal hastalıklar mutlaka araştırılmalıdır.

Önceki gebeliklerde tekrarlayan düşükler, ölü doğum, erken doğum , yüksek tansiyon, diyabet veya kan uyuşmazlığı gibi sorunlar yaşanmışsa yüksek riskli gebelik kategorisinde takip edilmelidir.

Gebelik öncesinde genel bir fizik muayenenin yanı sıra smear testi yapılmalı , akıntı varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Diş hekimi tarafından ağız sağlığı değerlendirilmeli, yapılacak tedaviler gebelik öncesinde tamamlanmalıdır.

Kan sayımı, kan grubu tayini, idrar testleri, hepatit B, HIV, Rubella, VDRL, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, tiroid fonksiyon testleri mümkünse gebelik öncesinde yapılmalıdır.

Bütün bu araştırmalar sonucunda gebeliğin risk kategorisi belirlenebilir ve buna göre gerekli önlemler alınarak sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum gerçekleştirilebilir.