Gebelik sırasında ve öncesinde anne adayının yaptırması gereken bir takım testler bulunmaktadır.
Bunların bazıları annenin genel sağlık durumunu araştırmak, gebelikle ilgili anne sağlığını tehlikeye atacak bir durum olup olmadığını araştırmak için, bir kısmı da gebeliğin 3. ayından itibaren yapılacak olan anne karnındaki bebeğin doğumsal bir anomalisi olup olmadığının araştırılması içindir.
Gebelik öncesi danışmanlık için başvuran hasta sayısı pek fazla olmamakla beraber, aslında bir takım riskleri önceden belirlemek sağlıklı bir gebeliğin en önemli şartıdır. Anne adayının hayati organ ve fonksiyonları ile ilgili testler yapılmalı, geçirilen hastalık ve ameliyatlarla ilgili ayrıntılı öykü alınmalıdır. Hiç yapılmamışsa smear testi mutlaka yapılmalıdır.
Mümkünse gebelikten 3 ay kadar önce günde 400 Mg folik asit alımı sağlanmalı, sigara içiyorsa bırakması için yardımcı olunmalı, bir hastalığı varsa kontrol altına alınmadan gebelik planlanmamalıdır. Önceki gebeliklerde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, nöral tüp defekti gibi bir durum varsa mutlaka öğrenilmeli, planlanan gebelik sırasında da gerekli önlemler alınmalıdır.
İlk başvuruda karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri , idrar tahlili ve idrar kültürü kan sayımı ve kan grubuna bakılmalı, 11-14. hafta Down sendromu taraması ile ilgili bilgi verilmelidir. 16-18. haftalarda risk durumuna göre üçlü veya dörtlü test ile down sendromu taraması anlatılmalı, 24. haftada gebelik şekeri için tarama yapılmalıdır. 28. haftada kan uyuşmazlığı varsa bununla ilgili test yapılarak Rhogam dediğimiz kan uyuşmazlığı iğnesi planlanmalıdır.
32. haftaya kadar ayda bir, daha sonra 2 haftada bir, 36. haftadan doğuma kadar da her hafta doktor muayenesi gereklidir. Ancak risk durumuna göre daha sık aralıklarla da muayene gerekebilir.
Her ay kan sayımı ve idrar testi tekrarlanarak; gebelik sırasında oluşabilecek anemi ,idrar yolları enfekiyonu ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi hastalıklar araştırılmalıdır.