
1: Dünyada her 2 dakikada bir kadın HPV’nin neden olduğu rahim ağzı kanserinden ölmektedir.
Tamamından HPV’nin sorumlu olduğu Rahimağzı Kanseri nedeniyle dünyada her 2 dakikada 1, Türkiye’de hergün 2 kadın hayatını kaybetmektedir.
2: Kadınlarda görülen HPV hastalıklarının çoğunluğuna 4 tip HPV neden olur.
Kadınlarda görülen hastalıklarla ilgili olarak bilmeniz gereken 4 tür HPV vardır. HPV vakalarının çoğuna bu 4 tür neden olmaktadır. Birleşik Devletler’de her gün 30 kadına (yılda yaklaşık 11000) rahim ağzı kanseri teşhisi konulmakta ve kadınlarda ve erkeklerde her dakika bir genital siğil vakası oluştuğu bilinmektedir. HPV 16 ve 18 türleri rahim ağzı kanseri vakalarının %75’ine yol açarken, tip 6 ve 11 genital siğil vakalarının %90’ına neden olur.
3: Her gün 15 – 24 yaş arası yaklaşık 12.000 insan HPV’den dolayı enfeksiyon geçiriyor.
Her yıl Birleşik Devletler’de oluşan 6 milyon yeni HPV vakasının %70 oranında 15 – 24 yaş aralığında görüldüğü tahmin edilmektedir. Bu da yılda 4 milyon, günde 12 bin vaka demektir.
HPV çoğu vücutta kendiliğinden yok olur fakat virüsün belirli tiplerinden arınmamış bazı kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişebilir ve virüsün tamamen temizlenmiş veya temizlenmemiş olduğunu bilmenin hiçbir yolu yoktur.
4: Her 10 kadından 8’i muhtemelen hayatlarının bir döneminde HPV’ye yakalanıyor.
Hastalık kontrol ve engelleme merkezi (CDC) tahminen her 10 kadından 8’inin hayatlarının bir döneminde HPV’ye yakalandığını belirtmiştir. Birleşik Devletler’de her gün 30 kadına (yılda yaklaşık 11.000) rahim ağzı kanseri teşhisi konulmakta ve kadınlarda ve erkeklerde her dakika bir genital siğil vakası oluştuğu tahmin edilmektedir.
HPV çoğu vücutta kendiliğinden yok olur fakat virüsün belirli tiplerinden arınmamış bazı kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişebilir ve virüsün tamamen temizlenmiş veya temizlenmemiş olduğunu bilmenin hiçbir yolu yoktur.
5: Rahim ağzı kanserine yakalan birçok kadın, HPV’ye gençlik döneminde ve 20’li yaşlarında maruz kalmış oluyor.
35 – 55 yaş arası kadınların yarısına rahim ağzı kanseri teşhisi koyulmasına rağmen teşhis koyulan kadınların çoğu HPV’ye gençlik döneminde ve 20’li yaşlarında maruz kalmış oluyor.
6: HPV çoğu vücutta kendiliğinden yok olur fakat bazı kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişebilir.
HPV’ye yakalanmış kadınların çoğunun vücut savunma sistemleri virüsü temizlemek için yeterlidir. Fakat virüsün belirli tiplerinden arınmamış bazı kadınlarda rahim ağzı kanseri gelişebilir.
7: Rahim ağzı kanserine HPV’nin belirli türleri neden olur.
Rahim ağzı kanseri, rahim boynunda (rahimin vajina ile bağlandığı yer) oluşur. Rahim ağzı kanserine HPV’nin belirli türleri neden olur (örneğin, rahim ağzı kanseri vakalarının %75’ine HPV 16 ve 18 türleri yol açar). Rahim ağzı kanseri kalıtımsal değildir.
8: Erkeklerde HPV taraması yapılamaz. Bu nedenle bir erkeğin size virüs bulaştırıp bulaştırmayacağını bilmenin imkanı yoktur.
HPV için erkekleri test etmenin herhangi bir yolu olmadığını unutmayın. Bu nedenle erkek arkadaşınız test olmak istese de olamaz. Yani erkek arkadaşınız sizi HPV’ye maruz bırakıp bırakmadığını anlamanız mümkün değildir.
9: HPV’nin herhangi bir belirtisi ya da semptomu olmadığı için bu virüsü hiç farkında olmadan kapabilirsiniz.
HPV’ye yakalanmış birçok insan, bunun farkında bile olmuyor. Çünkü HPV’nin genel olarak bir işareti ya da belirtisi bulunmuyor. Bu da farkında olmadan bile HPV kapmanıza neden olabilir.
HPV’li bir insanla gireceğiniz herhangi bir cinsel temas, sizi de risk grubuna sokar.
10: Genital siğiller için yapılan tedavi acı verici olabilir ve süreç siğilleri kesme, dondurma veya yakma gibi işlemleri de içerebilir.
Genital siğiller için krem, ameliyat, yakma, dondurma gibi tedaviler mevcuttur. Fakat tedaviden sonra bile, vakaların %25 inin 3 ay içinde tekrarlandığı görülür. Bunun nedeni virüsün hala vücutta olması olabilir.
11: HPV’nin size bulaşması için tam olarak bir cinsel birleşme şart değildir.
Herhangi bir cinsel aktivitede bulunan herhangi bir kişi HPV’ye yakalanabilir (cinsel birleşme şart değildir).
HPV kolayca bulaşabilir. Aslında virüse yakalanmış biriyle yapılan tek bir genital temas bile virüse maruz kalmanıza neden olabilir.
HPV’den tamamen korunmanın tek yolu genital temas içeren herhangi bir cinsel aktiviteden kaçınmaktır.