Kadın doğum polikliniklerine en sık başvuru sebeplerinden biridir.
Vajinal akıntı , adet dönemi öncesinde miktarı artabilir. Şeffaf, kokusuz olmalıdır. Renk değişikliği , sürekli akıntı nedeni ile çamaşırda leke olması özellikle mantar enfeksiyonlarında kaşıntı ve kızarıklık doktora başvuru sebepleridir.
Enfeksiyonların bir kısmı cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeni ile, bazıları ise flora dediğimiz vajina mikroortamının dengesinin çeşitli sebeplerle bozulması ile olmaktadır.
Bakteriel vaginozis: Normal vaginal flora dengesinin bozulması ile meydana gelir. Sık cinsel ilişki, vaginal duş gibi etkenler ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
İlişki sonrasında artan kötü kokulu akıntı mevcuttur. Eş tedavisi önerilmez. 1 haftalık tedavi ile genellikle şikayetler ortadan kalkar.
Trichomonas Vajiniti: Trichomonas vaginalis isimli bir tür parazitin cinsel yolla bulaşması ile otrtaya çıkar. Cinsel yolla % 70 oranında bulaşıcıdır ve genellikle beraberinde bakteriel vaginozis de bulunur. Sarı- yeşil köpüklü bir akıntıya yol açar. Kaşıntıya sebep olabilir. Rahim ameliyatı sonrası enfeksiyonlara, gebe kadınlarda suların erken gelmesine yol açabilir. Teşhis konulduğunda diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar da taranmalıdır. Ortalama 1 haftalık tedavi sırasında cinsel partner de tedavi edilmelidir. Yanıt alınamazsa bir kez daha tedavi tekrarlanmalıdır.
Vulvovaginal kandidiazis: Bakteriel vaginozisten sonra 2. sıklıkta görülür. Kadınların %75 inin en az 1 atak geçirdiği ve bunların yaklaşık yarısında bu durumun tekrarladığı bilinmektedir. Ancak sadece % 5-20 kadarında izole edilebilmektedir.
Kaşıntı ve süt kesiğine benzer akıntıya yol açar. Muayene sırasında akıntının görülemediği olgularda tanıyı kesinleştirmek için mantar kültürü yapılabilir. %90 neden Candida Albicans % 10 olguda ise C. Glabrata ve C Tropicalis etkendir. Bu %10 luk olgu tedaviye dirençli olgulardır.
Bir takım risk faktörleri görülme sıklığını ve tedaviye yanıtsızlığı artırır. Antibiotik kullanımı , gebelik, kontrolsüz diyabet, oral kontraseptif ve östrojen kullanımı, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsü, kortikosteroid tedavisi sentetik iç çamaşırı, barsakta kolonizasyon, HIV enfeksiyonu bunların başlıcalarıdır.
Tedavide tek dozluk ilaçlar daha çok tekrarlamayan – hafif – orta dereceli enfeksiyonlarda başarılı olmaktadır. Tekrarlayan olgularda ayda bir kez tek dozluk ajanlar 6 ay boyunca kullanılır.
Kronik servisit: Rahim ağzı (serviks) salgı bezlerinin akut veya kronik iltihabıdır. Erken dönemde tedavi edilirse tekrarlayan atakların önüne geçilebilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan etkenler sebep olur. Kasık ağrısı veya ilişki sırasında ağrıya sebep olabilir.
Kronik iltihap durumunda ise rahim ağzının mukoza denen tabakası zedelenir ve bezlerin açıkça görüldüğü halk arasında yara tabir edilen görünüm ortaya çıkar. Mutlaka Pap smear tetsi yapılmalı ve tedavi için koterizasyon (yakma) veya kryoterapi (dondurma) tedavisi uygulanmalıdır.